Information A-Ö

Här hittar du andra saker som kan vara bra att känna till om vårt område och vår förening.

Andrahandsuthyrning

För att hyra ut lägenheter i andra hand krävs:

  • tillstånd av styrelsen
  • att hyreskontrakt skrivs med hyresgästen 
  • att besittningsskyddet för hyresgästen avtalas bort

Om du själv inte bor i din bostadsrättslägenhet, utan låter någon annan nyttja (“låna”) lägenheten likställs det med att lägenheten hyrs ut. Om lägenheten hyrs ut krävs tillstånd från bostadsrättsföreningen för att inte bostadsrätten ska förloras. De regler som tillämpas av bostadsrättsföreningen är i stort sett desamma som tillämpas av hyresnämnden.

Lägenheten kan hyras ut av “synnerliga skäl” vilka kan anses vara till exempel:

  • studier på annan ort,
  • militärtjänstgöring på annan ort,
  • arbete på annan ort beordrad av arbetsgivaren,
  • utlandstjänstgöring beordrad av arbetsgivare eller hjälporganisation.

Se även stadgarna 47 §.

Bastu

Bastu finns i det så kallade “Rådhuset”. Anteckna på bastudörren när du vill basta. Bastun ska naturligtvis städas ur och vädras efter användande. OBS! Bastu får ej användas om Rådhusets samlingslokal är bokad.

Bilkörning, annan trafik och vägbommar

Vid ingångarna till området finns det vägbommar. Det är tillåtet att köra in i området om du behöver lasta i eller ur tunga saker eller motsvarande. Se till att köra långsamt så vi tar hand om varandra och särskilt barnen i området, hastighetsbegränsningen inne på området är 10 km/h. Det är inte tillåtet att parkera inom området annat än tiden som krävs för i- och urlastning. 

Stäng bommarna efter dig då de sattes upp att vi tidigare haft olyckor i området. Undantaget är vintertid när det är snö, då ska bommarna stå öppna för att underlätta snöröjning i området.

Det är förbjudet att köra moped eller MC inom området. Gångarna mellan husen får ej användas för uppställning av cyklar, skidor, kälkar, leksaker med mera.

Bollspel

Det är förbjudet att inom området sparka boll, spela hockey, bandy och basket. Detta på grund av tidigare problem med trasiga fönster och andra skador. Det finns flera grus-, asfalts- och gräsytor i vårt områdes närhet där man istället kan göra detta.

Brevlådor 

Se under “Postlådor”.

Facebook-grupp

Föreningen har en Facebook-grupp som heter “Vi på Mörbygården” där du kan ansöka om att bli medlem. Där tipsar vi och hjälper varandra på olika sätt. Behöver du nå styrelsen hittar du deras mailadress under “Styrelse” på sidan: Kontaktuppgifter.

Felanmälan 

Vid akut, kontakta någon i styrelsen direkt. Under bilagor i den här manualen hittar du en förteckning över dem som är med i styrelsen för närvarande.

Om felet inte är akut, maila styrelsen eller lägg lappen med felanmälan i brevlådan vid Rådhuset.

Fester

Alla tycker vi det är trevligt med fester, men festerna får inte bli en plåga för grannarna. Meddela de som bor intill er om ni ska ha fest, och se till att era gäster inte springer runt i området och stör. Observera att varje bostadsrättshavare även ansvarar för gäster enligt bostadsrättslagen.

Försäkring

Om bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring täcker skada på egendom, som bostadsrättshavaren ansvarar för, tas skadan på fastighetsförsäkringen, men självrisken står du som bostadsrättshavare för.  

Se därför till att komplettera din hemförsäkring med ett tillägg för boende i bostadsrätt. Det innebär att om du som medlem själv förorsakar en skada som täcks av bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring, så täcker tillägget föreningens självrisk som är på ett basbelopp (lika med 46500 kronor, år 2019) minus den egna försäkringens självrisk.

Internet/TV

En del av månadsavgiften går till att betala för uppkoppling till Internet och ett enkelt TV-paket från Allente (som tidigare hette Viasat). Det går att på egen hand uppgradera TV-paket eller hastigheten på internetanslutningen, kontakta i så fall Allentes kundtjänst. Varje lägenhet har en TV-box som tillhör lägenheten och inte får tas med vid flytt. 

Infrastrukturen, det så kallade fibernätverket in i våra lägenheter är ordnat via IP-Only. Kontakten med dem hade vi främst fram till installationen var klar. Sedan är det Allente som levererar tjänsterna i det nätet. Vid fel på uppkoppling kontakta i första hand Allentes kundtjänst som du hittar kontaktuppgifter till under Kontaktuppgifter. I de flesta fall kan Allente hjälpa till, annars kommer de kontakta IP-Only eller hänvisa till dem. 

Motioner

Om du som medlem vill skriva en motion till årsmötet underlättar det för styrelsen och för årsmötet att kunna ta beslut om din motion om den är tydligt formulerad. Det finns flera sidor på Internet där du kan få tips om hur du skriver en tydlig motion, till exempel på fackförbundet Kommunals hemsida: https://www.kommunal.se/att-skriva-en-motion (vänligen notera att vi inte har något annat med Kommunal att göra, förutom att de har ett tydligt exempel på formulering av motioner).

Parkering

Läs om parkering på följande sida: Parkering

Postlådor

Till varje lägenhet hör en postlåda med motsvarande nummer som sitter på Rådhusets östra vägg. Hit delar PostNord med flera ut post. På varje postlåda finns en namnskylt samt en skylt som du kan vända på för att visa om du vill ha reklam eller inte. Saknar din postlåda korrekt namnskylt efter att du flyttat in, vänligen kontakta styrelsen.

Till varje lägenhet hör två nycklar till motsvarande postlåda som innevarande bostadsrättshavare kvitterar ut. Dessa nycklar får inte kopieras och ska överlämnas till styrelsen vid flytt så att den nya bostadsrättshavaren kan överta dem.

Pumphus

Pumphuset för fjärrvärmen ligger i områdets nordöstra hörn och tillträde dit är förbjudet.

Rådhuset

Det så kallade “Rådhuset” med adress Mörbygården 53 (se kartan) är vårt gemensamma hus och ligger mitt i området. Här finns en samlingslokal, tvättstuga och bastu.

Samlingslokal

I Rådhuset finns en samlingslokal med elplatta, kaffebryggare och diskbänk som föreningens medlemmar kan låna för till exempel fester, föreningsträffar, försäljning, loppmarknad med mera. Här finns även ett fällbart bordtennisbord.

Var och en städar efter utnyttjande. Nyckel till lokalen hämtas hos någon av de ordinarie styrelseledamöterna. Man antecknar sig på den lista som finns innanför ytterdörren i Rådhuset.

Trädgårdsförråd

I förrådet (intill nr 11) finns stegar, skottkärror, gräsklippare och grästrimmer som man kan låna. Naturligtvis är det väl självklart att alla lämnar tillbaka direkt efter användandet det man lånat och i oskadat skick. Nyckel till detta förråd är densamma som till tvättstuga, bastu och sopcontainer.

Tvättstuga

Läs om tvättstugan och dess regler på följande sida: Tvättstuga